Een kluis, beveiliging of risico?

Een kluis om waardevolle spullen tegen diefstal te beschermen groeit in populariteit. Maar hebben we genoeg kennis van zaken voor een verstandige aankoop? De aanschaf van een kluis is ronduit een comfortabel idee, maar het kan ook – hoe vreemd het ook klinkt – een verhoogd risico betekenen. Een kluis is onderdeel van een veiligheidsketen en kan dus de zwakste schakel blijken. Brabant Veilig loodst je graag naar jouw kluis.

Concentratie van waardevolle.

Er zijn veel soorten kluizen, grote, kleine, lichte zware, met sleutel, cijferslot, met tijdslot. Of kluizen die speciaal brandveilig zijn. In alle gevallen is een kluis een bouwkundig beveiligde ruimte voor het opbergen van waardevolle spullen. Daarmee is het dus óók een concentratie van waardevolle spullen. Het risico is niet gespreid. Een slecht verankerde kluis (tot 1000 kilo) wordt dan een soort ‘zware boodschappentas’ die de inbreker thuis rustig kan openen.

Vereniging Geld- en Waardeberging

Detecteren en vertragen

Kluizen lichter dan 1000 kilo – en dat zijn 95% van de kluizen – moeten dus goed verankerd zijn aan de muur of de vloer. Voor het detecteren en vertragen van inbrekers gebruikt de veiligheidsbranche de PIVA-ALRE tijdslijn.

Die luidt simpelweg als volgt:
P = Planning van de inbreker. Hierop hebben we geen invloed.
I = Inbreektijd. Vertragen met goed hang- en sluitwerk en verankering.
V = Verzameltijd van de goederen. Opbergen van de goederen.
A = Aftocht. Ook hier hebben we weinig invloed.
AL = Alarmering. Detectie, camera’s, verlichting, alarm, meldkamer.
RE = Reactie. Tijd voordat waarschuwingspersonen/politie ter plaatse zijn.

 

Conclusie: zo vroeg mogelijk detecteren, dan vertragen en zorgen voor een snelle alarmopvolging!

kluis beveiliging of risico

Unieke kluisverankering: Muurvaste kluisstoel

Een kluis zonder detectie en alarm is dus een extra risico en schreeuwt om professionele verankering. Bij voorkeur plaats je de kluis op de grond in een hoek. Dat is echter niet gebruiksvriendelijk. Brabant Veilig ontwikkelde daarom een eigen systeem voor kluizen tot 65 kg op ooghoogte. De basis is een zogenoemde kluisstoel van 5 mm plaatstaal. We verlijmen en verankeren deze ‘stoel’ volledig met de muur. De kluis verlijmen wij vervolgens met de stoel, waardoor het haast onmogelijk is de kluis los te krijgen binnen 30 minuten. Breekijzers of andere hulpmiddel hebben gewoonweg geen vat op deze constructie.

Welke kluismogelijkheden bieden wij jou?

De kluizen die wij aanbieden voldoen aan de eisen die worden gesteld door de Verening Geld- en Waardeberging (VGW), de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van brand- en inbraakwerende kasten en aanverwante producten alsmede overige geld- en waardebergingssystemen, cash handling en cashmanagementsystemen.

SISTEC Eurosafe ES I inbraakwerende kluizen

 • Bescherming tegen inbraak en brand
 • ECB-S gecertificeerde inbraakwerendheid volgens EN 1143-1 Grade I (indicatie waardeberging : € 10.000 / € 20.000)
 • Brandvertragende vulling volgens DIN 4102 (niet getest)
 • Standaard uitgevoerd met EN 1300 gecertificeerd dubbelbaard klavierslot met 2 sleutels of EN 1300 gecertificeerd elektronisch slot (inclusief batterijen)
Eurofafe kluis beveiliging of risico
Salvus Milano verankerd door Brabant Veilig

Salvus Milano 2 ELO I inbraak- en brandwerende kluizen

 • Salvus Milano inbraak- en brandwerende kluizen
 • Bescherming tegen inbraak en brand
 • ECB-S gecertificeerde inbraakwerendheid volgens EN 1143-1 Grade II​ (indicatie waardeberging : € 25.000 / € 50.000)
 • ECB-S gecertificeerde brandwerendheid volgens EN 15659 LFS30P (30 minuten voor papier)​​​
  Standaard uitgevoerd met EN 1300 gecertificeerd dubbelbaard klavierslot met 2 sleutels en/of EN 1300 gecertificeerd elektronisch slot (inclusief batterijen)

Salvus Ravena I inbraak- en brandwerende kluizen

 • Bescherming tegen inbraak en brand
 • ECB-S gecertificeerde inbraakwerendheid volgens EN 1143-1 Grade I (indicatie waardeberging : € 10.000 / € 20.000)
 • ECB-S gecertificeerde brandwerendheid volgens EN 15659 LFS30P (30 minuten voor papier)​
 • Standaard uitgevoerd met EN 1300 gecertificeerd dubbelbaard klavierslot met 2 sleutels en/of EN 1300 gecertificeerd elektronisch slot (inclusief batterijen)
Salvus Ravena verankerd door Brabant Veilig
Salvus Palermo verankerd door Brabant Veilig

Salvus Palermo | inbraak- en brandwerende privékluizen

 • Bescherming tegen inbraak en brand, voldoet aan de eisen van de RDW
 • ECB-S gecertificeerde inbraakwerendheid volgens EN 14450 S2​ (indicatie waardeberging : € 5.000 / € 9.000)
 • ECB-S gecertificeerde brandwerendheid volgens EN 15659 LFS30P (30 minuten​​​ voor papier)
 • Standaard uitgevoerd met EN 1300 gecertificeerd dubbelbaard klavierslot met 2 sleutels of EN 1300 gecertificeerd elektronisch slot (inclusief batterijen)

Erkend Verankeraar Kluizen

Je kunt naar de bouwmarkt en je kunt naar de gecertificeerde specialist. Wij preken voor eigen parochie en adviseren uiteraard de tweede optie. Verdiep je in de materie en je merkt dat de praktijk ons gelijk geeft. Ons certificaat Erkend Verankeraar Kluizen is de garantie van onze noodzakelijke vakkundigheid. Bel ons met al je vragen over plaatsingslocatie, ondergronden, verzekeringseisen, brand- of rookschade en alles wat je verder tegenkomt. Brabant Veilig is niet alleen een naam, het is ook een belofte.

Vraag vrijblijvend kluisadvies aan en ontdek of het een beveiliging of risico is

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor kluizen en verankering daarvan? Neem dan gerust contact op met ons team via 040-782 02 40 of vul het contactformulier in.

Vraag de GRATIS woonveiligscan aan

 

Heb je interesse in een algehele veiligheidscheck, vul dan het aanvraagfomulier in van de gratis woonveiligscan. We bellen je dan spoedig op voor het inplannen van een afspraak.