Nu te lezen in Middenstandsbelangen: ‘Wijkschouw Brabant Veilig in Geldrop”. Afgelopen week was er in Geldrop een bijzonder verschijnsel waarneembaar: de wijkschouw. Een groep geïnteresseerde wijkbewoners, twee waakzame wijkagenten en Michiel Schumm van Brabant Veilig.
Lichtbundels van zaklampen, licht geroezemoes als tijdens een spannend schoolreisje en het heldere informatieve verhaal van Michiel. De bijeenkomst is een initiatief van Brabant Veilig dat een helder licht poogt te werpen op de veiligheid in de wijk en van de individuele huizen. Het is een primaire scan en een ruwe beoordeling van de inbraakgevoeligheid. Nuttig en in deze donkere dagen uiterst relevant. Deze keer was de wijk Grote Bos en het Villapark aan de beurt.
In een korte introductie vertelt Michiel over inbraakmethodes, inbrekerscategorieën en verdachte situaties in de wijk. Ook ontvangen alle aanwezige wijkbewoners een zogenoemde signalementenkaart, een praktische checklist om verdachte personen letterlijk in kaart te brengen. En wat te doen als er inderdaad een vreemde auto een dag lang in de straat geparkeerd staat. ‘Spreek ze aan en vraag ze vriendelijk of ze iets zoeken of dat je ze kunt helpen. Iets vaststellen achter de vitrage heeft geen zin’ souffleert Michiel de wat angstige twijfelaars.
Bewustwording vergroten van buurtbewoners
Tijdens de wandeling wijst Michiel regelmatig op ‘uitnodigende’ zaken rondom huizen. Slechte verlichting, heggen waarachter inbrekers vrij spel hebben, maar ook vluchtroutes of juist het gebrek daaraan stipt hij aan. Waar dat aan de orde is wijst Michiel op onveilige sloten, verkeerde cilinders, camera’s en sensoren. Het zijn stuk voor stuk reminders voor de bewoners om hun eigen veiligheid tegen het licht te houden.
De bewoners luisteren aandachtig en hebben uiteraard zo nu en dan een verhaal uit de eigen praktijk. Mensen die uit bed worden gebeld voor het alarm van de buurman die op vakantie is. Meerderen hebben de ervaring met een inbraak en getuigt dan ook van de nare nasmaak. Natuurlijk is het triest dat de ring van Oma gestolen is, of dat de laptop van de kinderen weg is. Maar vaak gaat het niet om verlies van dure spullen, maar om verlies van een ‘eigen huis gevoel’.
Mij overkomt dit niet!
Het is het bekende verhaal van ‘mij overkomt dat niet’ tot het je overkomt. Michiel antwoord met een advies over het onaantrekkelijk maken van je huis voor inbrekers. Verlaag de aanzuigende werking! Dieven willen niet in het licht opereren, niet over moeilijke hekken klimmen en niet veel tijd verliezen met deugdelijk hang- en sluitwerk. Vanaf grote afstand ziet Michiel – met een inbrekersoog – of een voordeur voorzien is van het goede slot. Sensoren, verlichting en een alarmsysteem verkorten de tijd om in te breken aanzienlijk. En daar gaat het om.
Kluizen en de diverse mogelijkheden
Ook de kluis is onderwerp van gesprek. Ook daar is vertraging het belangrijkste aspect. Een slecht aan de muur of vloer verankerde kluis noemt Michiel ‘een zware boodschappentas’ voor de crimineel. Een kluis bevat immers een concentratie van waardevolle spullen, als sieraden, geld, identiteitsbewijzen en waardepapieren. Brabant Veilig kan hier schermen met een zelfontwikkeld verankeringssysteem dat loswrikken van de kluis onmogelijk maakt. Het is echter altijd een combinatie van afremmende factoren die het meeste effect hebben. Een alarmsysteem zonder opvolging en snelle reactietijd is zinloos.
De wijkschouw in Geldrop sloot af met een welkome glühwein en een heerlijk hapje van de bewoners. De wijkagenten zijn bedankt en weer op jacht en de buurt praat samen met Michiel na over beveiligingssystemen, collectieve preventie, de buurtapp. En de gratis woningscan van Brabant Veilig. Weer is een Brabantse wijk wakker geschud. Niet door het alarm maar door nuttige informatie en praktische tips.