De veiligheid van onze senioren is van groot belang en vaak onderbelicht. Met dit artikel willen wij jullie, onze senioren en hun directe omgeving helpen. Want helaas worden senioren (1 op de 5) vaak het slachtoffer van verschillende vormen van criminaliteit. Door middel van de babbeltruc, een woningoverval, diefstal, internet en whatsapp-fraude. We maken je bewust van de risico’s en bieden handvatten hoe je deze criminaliteit kunt voorkomen. Deel deze informatie met de senioren om je heen.
Wat kun je doen om de veiligheid (van de senioren) te vergroten?
Want je lost het niet op door niemand binnen te laten en altijd de kierstandhouder te gebruiken. Het is verstandig je bewustwording te vergroten en de oplichter te doorzien. Maar zorg er ook voor dat je je buren kent en contact met ze onderhoudt. Zo creëer je voor jezelf een veilige omgeving. En heb je buren die samen met jou een oogje in het zeil kunnen houden en je kunnen behoeden voor eventuele oplichtingspraktijken.
Slimme oplichtingspraktijken
Oplichters worden namelijk steeds slimmer. Ze verzinnen telkens nieuwe manieren om mensen op te lichten en helaas zijn de senioren vaak het doelwit. Corona zorgt voor nieuwe methodes. Tegenwoordig doen criminelen zich voor als verpleger en komen je zogenaamd prikken. Of ze doen zich voor als een bankmedewerker en komen jouw pinpas ophalen.
Maar er is ook veel digitale fraude. Via een sms of whatsapp worden er berichten gestuurd vanuit jouw bank, dat je online wat moet aanpassen. En als je daarop ingaat hebben ze jouw gegevens en halen je bankrekening leeg. Of sturen ze een berichtje uit naam van uw kind via whatsapp, met als opmerking dat ze een nieuw telefoonnummer hebben en dat ze geld nodig hebben. Trap er niet in!
Veiligheid voor senioren door Samenwerking
Om de senioren te helpen, hebben het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en zes ouderenorganisaties de handen ineengeslagen om voorlichting te geven over de verschillende methodes van deze oplichters. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!
Brochure Senioren en veiligheid
Met de bijgevoegde brochure willen wij je graag inzicht geven welke verschillende methodes er worden gebruikt door de oplichters. Er worden tips gegeven om dergelijke oplichting te voorkomen. Klik hier om de vrijwilligersbrochure te lezen! En download de knipkaart om bij de telefoon te leggen.
Babbeltruc (360 graden video)
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc? Bekijk dan samen met jouw moeder of vader, buurman of buurvrouw het volgende filmpje (360gr) van Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) (Zoom in als je telefoon geen 360gr ondersteunt)
In de 360 gradenvideo staat een dame centraal die boodschappen doet en slachtoffer wordt van een babbeltruc. Je ziet hoe de dader te werk gaat en wat je kunt doen om de situatie te voorkomen.
Het CCV ontwikkelde deze 360 gradenvideo samen met seniorenorganisatie KBO-PCOB.