In gesprek met Martine Pelser (MOBEYE) en Michiel Schumm (Brabant Veilig)
Brabant Veilig werkt graag samen met betrouwbare partners in strijd tegen illegale kraakactiviteiten. Samen maken we daarmee de wereld een stukje veiliger. En neemt dan ook graag deel aan een Publiek Private Samenwerking. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met het bedrijf achter één van de slimste mobiele alarmsystemen in de markt.. de MOBEYE!
De Mobeye, dit uiterst slimme technologische apparaat dat in 2008 in de markt is gezet, moet als wapen gaan dienen in de strijd tegen de illegale kraakactiviteiten in de regio Eindhoven / Helmond. Dat krakers voor veel schade, ellende en overlast zorgen, weet Michiel Schumm van Brabant Veilig maar al te goed. Meer dan eens heeft hij in samenwerking met politie en pandeigenaren, illegale kraakactiviteiten succesvol weten aan te pakken. Het is een strijd tegen de alsmaar groeiende kraakgemeenschap in deze regio. Maar hoe voorkom je nu dat een pand gekraakt wordt en hoe breng je deze activiteiten succesvol tot een einde? Een klus die niet altijd even eenvoudig is, maar de MOBEYE kan hierin een grote toegevoegde waarde hebben. Daarom wordt dit apparaat veelvuldig ingezet om leegstaande panden te bewaken.
Veranderende wereld
Pelser: ,,In de jaren 90 van de vorige eeuw was de politie multifunctioneel, agenten kwamen zelfs na een inbraak bij de burger thuis de dievenklauwen installeren. Maar later zijn ze tot de beslissing gekomen dat de politie terug moest naar de kerntaken, zij moeten boeven vangen. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en leefbaarheid in haar dorp of stad. En helpen vaak bij het Politie Keurmerk Veilig Wonen inbraakpreventie advies en het initiëren dat burgers zichzelf laten beveiligen. Een taak die niet heel eenvoudig is. De private markt moet daarin gaan deelnemen om de burger uiteindelijk in zijn behoefte te kunnen voorzien. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) moet dit overkoepelend stimuleren naar de gemeenten en ze handvatten geven. Uiteraard kan een buurtpreventieteam daarin ook een rol spelen. Het beveiligingsleven is een veranderende wereld. ’’
Dat beaamt ook Michiel Schumm van Brabant veilig: ,,Er is geen reguliere wet- en regelgeving over anti kraak. Het is een groot grijs gebied en dat maakt het er niet gemakkelijker op om dit groeiende probleem structureel en effectief aan te pakken. De vraag die al langer speelt is: wat mag een kraker wel, en wat mag hij niet? Onder welke omstandigheden heeft deze bepaalde rechten? ’’ Elk pand dat hij gaat beveiligen moet aangemeld worden bij de Korpschef van de Politie. Ook moet hij zorgvuldig een rapportage bijhouden van de gecontroleerde panden, waarin hij beschrijft wanneer er een controle inspectie plaatsgevonden heeft en hoe daarop geacteerd is. Alleen met een detector beveiligen is vaak niet mogelijk. Er moet ook een aantoonbare fysieke controle plaats vinden, met een minimale frequentie van 1x per 24 uur.
Tijdelijke permanente beveiliging in strijd tegen illegale kraakactiviteiten
Schumm: ,,Soms is zelfs tijdelijk permanente bewaking nodig om te kunnen garanderen dat er geen diefstal of andere ongewenste activiteiten plaats vinden. Denk bijvoorbeeld aan het Solar Park in Waalre waar Brabant Veilig enkele weken permanente bewaking heeft geboden, nadat er gaten in het hekwerk waren aangetroffen. Een dergelijke afgelegen plek is natuurlijk de ideale kans om koper en materialen weg te nemen. Momenteel worden zo’n 20 percelen door ons beveiligd.’’
Samenwerking in strijd tegen illegale kraakactiviteiten
Even terugkomend op de succesvolle en prettige samenwerking met Pelser’s bedrijf MOBEYE, die zo’n 5 jaar geleden is ontstaan. Via een wijkagent in de gemeente Cranendonck, is het balletje in 2015 gaan rollen na een inbraakpiek in villawijk Kamersven te Maarheeze. Middels slimme detectoren met inbelverbinding wilde de wijkagent een heterdaadactie opzetten, om de inbrekers achter de dikke deur te krijgen. De MOBEYE mobiele alarmsystemen werden in de woningen gelegd, wat al snel resultaat opleverde. Langs deze weg is de relatie met dit innovatieve bedrijf ontstaan, wat tot op de dag van vandaag nog altijd ontzettend waardevol genoemd mag worden.
Aanpak
Brabant Veilig denkt, zeker in combinatie met de MOBEYE apparatuur als slim wapen, een stevige strijd te voeren tegen de sterk toenemende criminele kraakactiviteiten. ,,Vorig jaar hadden wij alleen al in Eindhoven 5 keer een heterdaad actie waarbij we krakers aantroffen. Deze worden dan in samenwerking met de politie het pand uitgezet. Indien mogelijk doen wij dit.’’ Hoe gek het ook klinkt, toch kan dit niet altijd direct gedaan worden. Als een pand leeg staat, heeft een kraker in principe recht op kraak.
Uitzetting heeft dan ook te maken met de functie van het pand. ,,Wanneer wij tijdens onze 24 uurs controle momenten een kraker aantreffen, kan deze tot zo’n 4 á 6 uur na intrek zonder een juridisch proces worden uitgezet. Anders volgt eerst een kortgeding bij de kantonrechter. Om de kraker op een nette manier het pand uit te krijgen, zetten we er samen met de wijkagent veel druk achter.’’
Heldere bestemming leegstaand pand
In het geval dat er twijfel bestaat over de bestemming van het leegstaande pand, is het voor de pandeigenaar mogelijk om een gebruikersovereenkomst aan te gaan met Brabant Veilig. Brabant Veilig gebruikt het pand dan voor technische oefeningen. Hiermee is de kans op kraak van de baan!
Een helder toekomstplan voor het betreffende pand toont aan dat men sterker staat om krakers uit te zetten, dit is ontzettend belangrijk. Momenteel heeft Brabant Veilig op zo’n 20 plekken een MOBEYE klaarliggen, denk daarbij naast woningen ook aan grote panden als studentenflats en bedrijfspanden. Overigens wordt het altijd kenbaar gemaakt als het pand beveiligd wordt door Brabant Veilig door middel van borden voor de ramen en banners aan het hekwerk of pand. Dit heeft een preventieve werking. ,,Krakers in dat milieu geven aan elkaar door dat ze deze panden links moeten laten liggen om problemen te voorkomen. Ze houden niet zo van aandacht!’’
De MOBEYE, slim wapen in strijd tegen illegale kraakactiviteiten
Wanneer krakers dan toch besluiten een leegstaand pand te betreden, dan kan dit door middel van de MOBEYE mobiele alarminstallatie, direct gesignaleerd worden. Martine Pelser legt uit waarom dit geheime wapen zo ontzettend effectief is in de strijd tegen illegale kraak en inbraken: ,,Gedurende de afgelopen tijd hebben wij diverse slimme innovatieve detectieapparatuur ontworpen, maar de MOBEYE was ons allereerste product en daarmee is ons bedrijf groot geworden.
We zijn ontzettend blij met de samenwerking die we sinds 2015 hebben opgebouwd met Brabant Veilig.’’ Het slimme en compacte apparaat is op afstand in- en uit te schakelen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid mee te kunnen luisteren met wat er in het desbetreffende pand gebeurt door de inluister verbinding. Door zijn compacte formaat kan je het apparaat overal neerleggen. Zelfs op plekken waar indringers hem niet direct zouden verwachten en ze zich daardoor dus niet gestoord voelen.
MOBEYE detecteert beweging. Wanneer het apparaat beweging detecteert komt er een stil alarm binnen bij Brabant Veilig zonder een sirene in pand te horen. ,,Via een portal kan de gebruiker de status zien, waardoor er snel geschakeld kan worden. Loopt men door de detector, dan gaat er direct een melding uit, zonder tussenkomst van een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Daardoor kan een beveiliger snel ter plaatse zijn om op de situatie te acteren’’ aldus Pelser.
Gebruik MOBEYE bij woning inbraak
De MOBEYE wordt veelvuldig gebruikt bij woninginbraak. Hierbij geven we slachtoffers weer een gevoel van veiligheid terug in huis. ,,Het is namelijk niet voor niets dat een woninginbraak in vaktermen wordt aangeduid als een High Impact Crime. Het is een uiterst heftige gebeurtenis wanneer iemand in jouw veilig domein binnentreedt. De eerste 30 dagen na de inbraak zijn psychologisch een groot probleem. Mensen durven niet van meer huis, want vervolgens durven ze niet terug te gaan.’’ Het apparaat wordt uiteraard ook preventief gebruikt voor heterdaadacties door de politie. Ze gebruiken het bij inbraakgevoelige gebouwen tijdens weekenden en vakantieperioden.
Criminaliteit
Wat voor type personen zijn dat nu eigenlijk die krakers? En met welke achterliggende reden kraken zij een pand? Verkeren ze in geldnood of hebben ze een andere reden om niet onder de radar te willen blijven? Schumm: ,,Vaak behoren krakers tot een criminele gemeenschap, het zijn meestal personen die criminaliteit niet schuwen. Recent troffen we een kraker aan die maar liefst 17 woningbraken op zijn naam had staan. Er hangt een criminele sfeer omheen.
Meestal zijn het personen die exact weten waar de kaders van de wet lopen. Vaak hangen financiële problemen door bijvoorbeeld verslaving of verlies van werk en dus ook het plegen van diefstal en inbraken samen met de kraakgemeenschap. Het is een criminele wereld op zich. Maar uiteraard komen we ook hele trieste en schrijnende situaties tegen zoals mensen die per sé anoniem willen wonen. Ieder met zijn eigen reden. Laatst kwamen we een man tegen met PTTS die tussen wal en schip terecht was gekomen. Dat is dan weer de keerzijde van de maatschappij die we niet moeten onderschatten.’’
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag verder!