Een veilige woning: hoe realiseert u dat?
Een veilige woning, dat wil toch iedereen? Helaas is dat geen vanzelfsprekendheid. Er wordt in Nederland namelijk regelmatig ingebroken in woningen. 90.000 inbraken per jaar (omgerekend 7.500 per maand, 250 per dag). Ook in de regio Eindhoven zijn de inbraakcijfers verontrustend. Daarom is het belangrijk om kritisch te kijken naar hoe veilig uw woning is en hoe u eventuele zwakke plekken in de beveiliging kunt versterken.
Waar te beginnen? Het is een feit dat inbrekers een hekel hebben aan drie dingen, ook wel het 3L-principe genoemd:
- Licht
- Lawaai
- Lang werk
Houd deze elementen in gedachten als u veiligheidsmaatregelen treft. Verder is het goed om te weten dat 80% van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsinbrekers: iemand ziet bijvoorbeeld een raam open staan en maakt van de gelegenheid gebruik om een diefstal te plegen. Daarbij zijn vaak (kleine) elektronica, geld en sieraden het doelwit.
Besmettingsgevaar bij woning inbraken
Wat veel mensen niet weten is dat er sprake is van besmettingsgevaar. Dat betekent dat dieven na een inbraak vaak opnieuw in de straat/wijk aan de slag gaan. Logisch, want er is eerder succes geboekt. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn na een inbraak in de buurt en buurtbewoners op de hoogte te brengen van de inbraak, bijvoorbeeld via buurtWhatsapp.
Wist u dat… 60% van de inbraken via de achterzijde van de woning wordt gedaan, 6% via de zijkant en 34% via de voorzijde?
Populaire methodes om toegang te krijgen tot de woning:
- Ruit ingooien
- Binnengaan via een klepraampje (kleiner raam boven een ander raam)
- Insluipen via een openstaande deur of openstaand raam
- Babbeltruc: met een smoes de inwoner misleiden
- Bulgaarse methode
- Hengelen via de brievenbus
- Kerntrekken cilinder
- Openbreken van een deur of raam (bijvoorbeeld met een koevoet)
- Gaatjesboormethode
- Flipperen met een pasje
Hoe kunt een veilige woning realiseren?
Er zijn tal van maatregelen die u kunt treffen om inbraken in uw woning te voorkomen en zo uw woning veilig te maken. Hieronder treft u een greep uit de veiligheidsoplossingen die u hiervoor kunt inzetten:
- Barrièrestang: de stang maakt inklemmen via (smalle) ramen onmogelijk.
- Dievenklauwen: hiermee worden scharnieren extra beveiligd.
- Combi-uitzetter: bepaal zelf hoe ver een raam maximaal open mag.
- Gevelverlichting: licht schrikt inbrekers af, zeker met bewegingssensor.
- Raam- en druksluiting: extra beveiligde sluitingen van ramen en deuren.
- Digitale deurspion: direct en duidelijk zien wie er aan de deur staat.
- Veiligheidsbeslag: massief deurbeslag aan de buitenzijde beschermt tegen manipulatie en afbreken.
- Kluis: berg uw waardevolle spullen veilig op achter slot en grendel.
- Alarmsysteem: komt de inbreker onverhoopt toch binnen? Schrik hem af met een alarmsysteem, eventueel met camera’s (gratis proefplaatsing mogelijk!)
- Kierstandhouder: een slot dat het mogelijk maakt om de deur op een kier te openen om zo veilig een gesprek aan te gaan met een bezoeker. Zo kunt u verifiëren wie er aan de deur staat zonder de deur volledig te openen.
- Gecertificeerde cilinders: beschermt de cilinder tegen manipuleren zoals bijvoorbeeld cilindertrekken.
- Veiligheidssloten: voor extra beveiliging van buitendeuren, bijvoorbeeld met meerpuntssluiting. Alle ramen en deuren die bereikbaar zijn op de begane grond of via een opklim-mogelijkheid dienen afsluitbaar te zijn met een slot met sleutel.
- Veiligheidsbijzetslot: een extra slot op de deur dat zorgt voor vertraging voor een inbreker.
- Rookmelders en koolmonoxidemelders: door deze melders op strategische plaatsen op de diverse etages op te hangen wordt u vroegtijdig gewaarschuwd voor brand of een te hoog koolmonoxide in de lucht.
Elk huis is anders. Wij adviseren u graag over de maatregelen die u kunt treffen voor een veilige woning.
Hoe veilig woont u? Doe de gratis Woonveilig Scan!
Hoe verhoogt u snel en effectief de veiligheid van uw huis? Laat een gecertificeerde, ervaren adviseur van Brabant Veilig gratis een inspectie uitvoeren. Zonder addertjes onder het gras en geen verplichtingen! Vraag snel uw scan aan
2 reacties