rookmelders geven een rustig gevoel
Brandveilig Wonen: 'Rookmelders redden levens en beperken schade'

Waarom wil je Brandveilig Wonen? Wist je dat rookmelders levens kunnen redden en de schade beperken! Een verwoestende brand, waarbij je woning grote schade oploopt en je plots in 1 klap veel eigendommen in rook ziet op gaan, iets waar we met zijn allen liever niet aan denken en al zeker niet bij stil willen staan dat het jou overkomt.

Zelfs een kleine brand kan al veel schade aanrichten en je behoorlijk wat stress bezorgen omdat je vaak uren zoet bent om alle gevolgzaken te regelen en melding te doen bij je verzekeraar. Gelukkig kan je met een paar eenvoudige preventiemiddelen en maatregelen, zoals een goedgekeurde rookmelder die brand en rook tijdig signaleert, de schade zoveel mogelijk beperken.

 

Rookmelders verplichting vanaf juli 2022

Voor nieuwbouw geldt al langer de verplichting dat op iedere verdieping een rookmelder dient te hangen, maar als het aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken ligt, gaat deze verplichting vanaf 1 juli 2022 ook gelden voor bestaande bouw. Wij van Brabant Veilig denken hier graag in mee, want bij een leefbare woonwijk en een veilige woonruimte hoort ook brandveilig leven. Hierin nemen wij dan ook onze verantwoordelijkheid en daarom starten we met een project waarbij we vele huishoudens gaan voorzien van hoge kwaliteit goedgekeurde rookmelders. Alles in het kader van brandveilig wonen.

 

Brandveilig wonen advies van Brabant Veilig

Brabant Veilig streeft ernaar dat in elke woning minimaal 1 rookmelder hangt per verdieping. In elk geval dicht bij de slaapkamers zodat bewoners, bij brand, tijdig gewekt worden uit hun slaap. Onze rookmelders hebben een batterij garantie van minimaal 10 jaar. U hoeft zelf niets te doen, want wij nemen tijdig contact met u op wanneer uw rookmelder aan vervanging toe is. U heeft dus altijd een werkend detectiesysteem in huis! Na een levensduur van 10 jaar kan de werking van het optisch detectie gedeelte, wat rook detecteert, niet meer gegarandeerd worden en is het apparaat aan vervanging toe. De rookmelders voldoen aan de kwaliteitseisen van het Europees keurmerk EN14604, tevens zijn ze duurzaam en milieuvriendelijk! Bij storing zullen wij vanzelfsprekend altijd actie ondernemen.

Veiligheid door samenwerking

In samenwerking met gemeenten, wijkpreventie teams en Veldsink Bekx Adviesgroep wil Brabant Veilig dit rookmelder project graag verder uitrollen. Wij bieden hen de mogelijkheid om desgewenst, tegen een gereduceerd tarief, een groot aantal rookmelders in te kopen. Als Politie Keurmerk Veilig Wonen experts dragen wij vervolgens graag de zorg voor deskundige bevestiging, installatie, onderhoud en projectering.

 

Rook doodsoorzaak nr.1

Het is een feit dat het inademen van rook doodsoorzaak nr. 1 is bij de meeste slachtoffers van brand. Logisch ook, want als men slaapt werkt het reukvermogen niet. En doordat rook veel giftige gassen bevat, kan je al binnen enkele minuten bewusteloos raken! Je wilt na het afgaan van het rookalarm de woning dus zo snel mogelijk veilig verlaten. Deze tijdwinst biedt soms de kans om de brand zelf te blussen. Medebewoners te waarschuwen. Maar ook om dierbare spullen veilig te stellen of huisdieren te redden.  Denk hierbij altijd eerst aan je eigen veiligheid!

Rookmelders kunnen dus levensreddend zijn, beperken schade aan de gezondheid en verkleinen het risico op dodelijke slachtoffers. Op advies van Brandweer, Gemeenten, Vastgoedeigenaren en bouwbedrijven worden rookmelders vanaf 1 juli 2022 dan ook voor alle woningen verplicht gesteld. Dit zal ook vastgelegd worden in de bouwregelgeving. Met deze gestelde termijn krijgt iedereen voldoende tijd de maatregelen door te voeren en zullen leveringsproblemen voorkomen worden.

 

De impact van een woningbrand

,,Een woningbrand, dat overkomt mij niet!’’ denken veel mensen. Toch komen er op de brandweer meldkamer jaarlijks duizenden meldingen binnen van woningbrand. Soms met enkel materiële schade maar helaas vallen er ieder jaar weer honderden gewonden en zelfs tientallen doden te betreuren. Een brandveilige samenleving creëren komt alleen tot stand als iedereen hierin zijn verantwoording neemt. Rookmelders redden echt levens! Deel dit bericht en zorg voor meer bewustwording van de risico’s bijeen brand. Wij helpen u graag bij het brandveiliger maken van uw leefomgeving!

Wilt u weten of uw woning brandveilig is?

Als u onderstaande contactformulier invult, nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak in te plannen. U heeft recht op een gratis woonveiligscan.

https://www.brabantveilig.nl/privacyverklaring/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plaats reactie