CCV Donkere Dagen Offensief
Het CCV (Politiekeurmerk) “Donkere Dagen Offensief” gaat weer de strijd aan met inbrekers! In de winter wordt namelijk veel vaker ingebroken dan in andere periodes van het jaar. Voor veel Nederlanders staat de ingang van de wintertijd voor “een uur extra slapen”. Maar waar de huiseigenaren geen rekening mee houden, is dat wintertijd gelijkstaat aan inbraaktijd. De donkere dagen van het jaar vormen namelijk een ideale situatie voor inbrekers met als een hoogtepunt de feestdagen zoals pakjesavond (Sinterklaas), de Kerstdagen (kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag) en oudejaarsavond.
Wees alert, vooral tijdens de feestdagen
Het is in de winter al vroeg donker buiten en daar houden inbrekers van. Omdat het donker is vallen inbrekers minder snel op als ze door de straten gaan om hun potentiële doelwitten te spotten en hun actie uit te voeren. Inbraak in woning of bedrijf, maar ook de kans op autodiefstal, auto-inbraak en straatroof neemt hierdoor toe. De feestdagen vormen een extra groot risico, omdat criminelen weten dat tijdens die dagen mensen graag samen zijn, uitgaan of zelfs op vakantie gaan. Dat betekent dat veel bedrijven gesloten zijn en er in veel woningen de gehele avond niemand thuis is.
CCV Donkere Dagen Offensief vanuit politie en gemeente
Om de Nederlandse bevolking attent te maken op deze verhoogde risico’s, is de overheid samen met haar beveiligingspartners een donkere dagen offensief gestart. Het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), Politiekeurmerk, gemeentes, politie korpsen en officiële preventie partners zoals wij van Brabant Veilig hebben de handen ineen geslagen. Samen hebben we een landelijk Donkere Dagen Offensief gestart om burgers / woningeigenaren te attenderen op de gevaren en het extra beveiligen van hun woning.
Extra maatregelen gemeente
Ook de gemeentes hebben extra maatregelen aangekondigd om de veiligheid van hun buurtbewoners te verhogen. Dit uit zich bijvoorbeeld door extra surveillance rondes in te zetten op gezette tijden (‘hottimes’) en op risicovolle locaties (‘hotspots’). Daarbij kan gedacht worden aan de avonden van de feestdagen en plaatsen die populair zijn onder criminelen.
Vergeet niet: Inbraak heeft impact
Ook is voorlichting geven aan ondernemers en consumenten onderdeel van de campagne. U kent het reclamespotje vast nog wel: Avondje weg? Licht aan en deur op slot! We doen dit alles met als doel het aantal incidenten te verlagen. Een inbraak heeft namelijk een enorme impact op de huiseigenaren. Er worden waardevolle spullen meegenomen, maar dat is niet alles. Er kunnen ook zaken van emotionele waarde worden meegenomen (zoals familiestukken en sieraden) en gegevensdragers met belangrijke gegevens en vertrouwelijke gegevens. Denk hierbij aan autosleutels, identiteitsbewijs, paspoort, laptops, telefoons, tablets, etc.
Behalve de gestolen goederen is de inbraak zelf al een emotionele gebeurtenis. Er is namelijk iemand in uw woning geweest die daar geen recht toe heeft. Dat grijpt aan. Tot slot laten de inbrekers ook nog eens een spoor van vernieling achter, zoals braakschade, kapotte ruiten en schade die wordt veroorzaakt bij het doorzoeken van de woning.
9 Tips voor meer veiligheid
Om de kans op een inbraak aanzienlijk te beperken kunt u tal van maatregelen nemen. Hieronder enkele tips:
- Geef uw woning een bewoonde indruk. Gebruik bijvoorbeeld tijdschakelaars en bewegingssensoren op verlichting.
- Sluit uw ramen en deuren, ook op bovenverdiepingen. Doe dit ook als u kort de woning verlaat voor bijvoorbeeld een boodschap of het uitlaten van uw hond.
- Start een Buurt preventie groep in de buurt, wij kunnen u hierbij begeleiden.
- Organiseer een preventie bijeenkomst in de wijk, met ondersteuning van Brabant Veilig. *** Bekijk hier het filmpje van onze preventiebijeenkomst in Maarheeze en lees het artikel waarin staat hoe u zo’n bijeenkomst zelf kan organiseren.
- Weest alert en bel in geval van een verdachte situatie direct 112.
- Zorg preventief voor goed hang- en sluitwerk.
- Kies bij extra maatregelen voor een erkend beveiligingsbedrijf met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Brabant Veilig is hiervoor uw erkende partner in de regio Groot Eindhoven, Cranendonck en Groot Helmond.
- Doe de Politiekeurmerk Veilig Wonen Scan van Brabant Veilig, een gratis en vrijblijvende analyse volgens de officiële PKVW-normering.
Neem contact met ons op voor een gratis woonveiligscan!
Wilt u hulp bij meer veiligheid in uw huis, straat of wijk? Brabant Veilig is een officiële en erkende partner van de overheid en heeft ruime ervaring bij de beveiliging van bedrijven, woningen en wijken. Wilt u meer informatie of advies op maat door middel van de gratis woonveiligscan? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via onderstaande contactformulier We nemen op korte termijn contact met u op!.
2 reacties